sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Kaksi runoa

Sanat ja sanoilla ovat merkityksensä

Alustuksena kahteen nyt julkaistavaan runoon. Tämä on ollut aikanaan jokinlaista pohdintaa päivämäärällä 23.08.2016, alkuillan ja yömyöhän välissä, elämässäni, sen hetkiseen elämäntilanteeseeni liittyen, ajatuksien kierrättämistä, mikä merkitys, mitä merkityksiä sanoilla on. Kirjoitin silloin pari runoa, tai no, mitä ne nyt sitten ovatkaan, päätelköön lukijat itsessään, mitä ovat.

En enää muista, kuin hämärästi, miksi kirjoitin, mikä lopputulema oli ja oliko runojen kirjoitus ylipäätään tarpeellista. Ne löytyivät arkistoistani, olivatko ne sitten jääneet julkaisematta ajankohtaisuuden, tarpeettomuuden tai mikä syy sitten olikaan, syystä. Mutta, kun ne nyt tulivat esille, niin ajattelin ne kuitenkin julkaista. Ehkäpä niistä löytyy jokin ajatus..., mene ja tiedä. Katsoin, että ne ovat edelleenkin, hm, ajankohtaisia... .

Sanat ja sanoilla on merkityksensä, jokaisella omansa ja niiden tarkoitus on ja voi olla moninainen ja -tahoinen. Ilman sanoja emme ehkä ymmärtäisi oikein mistään mitään. On sitten ihmisestä, ihmisistä itsestään kiinni, miten käsittävät kuulemansa ja lukemansa sanat. Väärin ymmärtämisen mahdollisuuskin on olemassa tai jos jopa valehdellaan, niin silloin ollaan jo huteralla pohjalla. Koska, sanoilla on merkityksensä ja sanat ilmaisevat tarkoituksensa ja asiansa.

Runot eivät kata kaikkea, jokainen voi itsessään miettiä, mitä sanat ovat, mitä ne voivat olla ja mitä sanoilla ilmaistaan tai tehdään. Varsin, kun niistä aletaan rakentamaan lauseita jne.

Nämä kaksi runoa, Sanat ja Sanoilla, ovat syntyneet 23.08.2016, alkuillan ja yömyöhän välisenä aikana, pohdintana kirjoittajan elämäntilanteessa, jossa sanat ovat merkinneet jotain tavallisuudesta poikkeavaa ja sanoilla on ollut sen hetkisessä tilanteessa painava merkityksensä.

 

sanat


sanat ovat sanoja

joskus ikäviä, surullisiakin
joskus vaatimuksia täynnään
joskus tarpeettomia
joskus tyhjänpäiväisiä
joskus iloisia
joskus turhia
joskus tärkeitä


mitä kaikkea sanat voivatkaan olla
mutta ilman sanoja
emme välttämättä ymmärtäisi toisiamme
– jos sittenkään

 

sanoilla

sanoilla voidaan satuttaa
sanoilla luodaan valtaa
sanoilla alistetaan
sanoilla rohkaistaan
sanoilla satutetaan
sanoilla loukataan
sanoilla ilmaistaan itseään


sanoilla on merkitystä
joten mieti mitä sanot

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti