sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Riukuaita


Riuku-, vitas-, särentäaita, millä nimellä sitä missäkin kutsutaan, on yksi tämän päivän perinnemaisemaan liittyvä rakennelma, jota on käytetty aikanaan vuosisatoja rajaamaan laidun- ja muita alueita. Tämä luonnonmukainen aita, luonnon omista aineista, on käytettävyydeltään yhä edelleen osa, nimenomaa perinnemaisemaa, mutta ei pelkästään osana perinnemaisemia, vaan myös rajaamaan esimerkiksi nykyisiä omakotitonttien rajoja.
Aidan tarkoitus on aikanaan ollut rajaamaan eläimet aidan ulkopuolelle, kun aidalla nykyään rajataan
eläimet aidan sisäpuolelle.

Ohessa muutamia valokuvia riukuaidan rakentamisesta. Kuvissa eri työvaiheita siinä järjestyksessä, kuin työtä tehdään. Työtapahtuman valokuvaketju ei ole täydellinen, siitä puuttuvat mm aidaksien teko, eli särentä, aidasseipäiden pystytys, puutavaran kuorinta, eli aisaus.
Huomaa, että riukuaidan tekemiseen ei tarvita muuta, kuin metsästä saatavaa materiaalia. Työkaluina ovat perinteiset käsityökalut, puukko, kirves, saha ja rautakanki. Lisäksi, mikäli, aitaa ei tehdä pelkästään pöyreästä riu'usta, tarvitaan aidaksien halkaisuun halkaisutyökalut, esimerkiksi kiilat sekä kuorimiseen kuorintarauta, jollei ole taitava kirveenkäyttäjä.


Näistä kasoista syntyy riukuaita.

Aidasseipäiden hiilestys.


Aidasseipään tervaus.
Valmiit aidasseipäät.Vitsaksia, tässä tapauksessa kuusenoksia.Vitsaksen kierto.
Vitsaksen notkistus.
Sidonta.

Ja valmista riukuaitaa.

Blogissani olevia muita perinnemaisemaan liittyviä juttuja ja kuvia voit lukea ja katsoa klikkaamaalla
tunnisteissa olevaa hakusanaa perinnemaisema.

Riukuaidan tekemistä talkoilla voit katsoa myös oheisen linkin kautta Suomen Luonnonsuojeluliiton Perinnemaisemaryhmän Kesäblogista 2014.Kuvat kuvattu Porvoon Bosgårdissa 17.5.2014.

Lisätietoja:

Wikipedia, Vapaa Tietosanakirja: Riukuaita.
Pro Puu -yhdistyksen verkkopalvelu, puuproffa.fi: Perinneliitokset, aidakset, riukuaita.
Helsingin yliopisto, historiallinen maatalous, karjanhoito, laidunnus: Aitaaminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti