sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Karkauspäivä, mikä?

Karkauspäivä, mikä se onkaan?

Mitä tarkoittaa karkauspäivä, karataanko silloin jostain johonkin, juostaan pakoon, vai muuten vaan hävitään.
Varmaan joku, tai jotkut voivat niin tehdä, mutta mikä se karkauspäivä on oikeasti?

Vastauksena lyhyesti; karkauspäivä on ylimääräinen päivä, joka tasaa kalenterin, kalenteriajan pitämiseksi vuodenaikojen mukaisessa tahdissa.

Tässä jutussa yritän valottaa tätä poikkeuksellista päivää, voisiko sanoa lainausmerkeissä "teknisesti", jos tämä sanonta sallitaan, mutta kuitenkin lyhyesti.
Päivää, joka esiintyy kalentereissa vain neljän vuoden välein, vaan ei aina silloinkaan.
Poikkeuksia on, johtuen ajanlaskun vaikeuksista ja monimutkaisuudesta.
Ajanlaskuun liittyy paljon asioita, joita on otettava huomioon ja miten tarkasti ajanlaskua ja aikaa, kuin myös mitä ajanlaskumallia halutaan milloinkin mitata ja käyttää.

Ajanlaskun mittaaminen  on tärkeä asia ihmisille ja ihmiskunnalle ja se on kiehtonut ihmisiä tuhansien vuosien ajan. Ajanlaskulla määrittelemme syntymät, kuolemat  ja muut tekemisemme, tarkastelemme historiaa ja tulevaisuutta.
Miksi kirjoitan tästä? Koska asia kiinnostaa itseäni ja kun ajanlasku on vähän niin ja näin.
Samalla tulee kirjoitettua tämä juttu. Sekä siksi, että karkauspäivä ja ajanlasku liittyvät oleellisesti luonnonkiertoon ja käyttämäämme kalenteriin.
Jos karkauspäivää ei olisi, voi kysyä missä kohdalla kalentereissamme olisivat nykyiset vuodenajat?

Meillä Suomessa on ollut käytössä gregoriaaninen kalenteri, vuodesta 1753, kalenteri, joka on yleisesti käytössä oleva länsimaisessa kulttuurissa.
Länsimaissa on vakiintunut ns. kristillinen ajanlasku, jossa vuodet numeroidaan Kristuksen oletetusta syntymävuodesta, joko eteen- (jKr.) tai taaksepäin (eKr.).
Käytössä joskus myös jaa tai eaa.
Mutta, riippuen maasta ja uskonnosta, kalenteri voi olla myös joku muukin, esimerkiksi juliaaninen, juutalainen, tai islamilainen kalenteri.
Käytettäessä muita kalentereita, myös ajanlaskutapa muuttuu.

Toki, ajanlasku on tarkentunut siitä ajankohdasta, mistä nyt käyttämämme kalenterin ajanlasku alkoi, noin 700 eKr.. Tuolloin vuosia aloiteltiin laskemaan aurinkovuoden mukaan ja vuodet jaettiin 12 kuukauteen.
Toisin sanoen, nykyisen kalenterimme perusta on lähtöisin jo varhaisen Rooman ajoilta.

Karkauspäivä on päivä, joka esiintyy kalentereissamme joka neljäs vuosi, helmikuussa, jolloin helmikuuhun lisätään yksi päivä, nykyisin sen loppuun. Eli, joka neljäs vuosi helmikuussa on 29 päivää, se 29. päivä. Ennen vuotta 2000, päivä oli 24. päivä.

Vaikka tämä ei aina toteudu joka neljäs vuosi säännönmukaisesti, koska säännöt eivät ole aina, sanoisiko niin täydellisiä, vaan säännöissä on poikkeuksia.
Tämä johtuu ajan laskemisesta, koska maapallo kiertää aurinkoa 365 päivää, eli vuoden, kalenterin mukaan. Todellisuudessa auringon kiertämiseen maapallolta kuluu 365 päivää, 5 tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Kalenterin mukaan olemme kiertomatkalla vuosittain liian lyhyen ajan, eli noin neljännesvuorokauden vähemmän.

Kalenteria  tulee korjata, jotta vuodenajat pysyvät noin suurinpiirtein paikoillaan.
Syntyvä vajaus siis kompensoidaan lisäämällä yksi päivä helmikuuhun, joka neljäs vuosi.
Mutta siitä taas seuraa, että päivän lisääminen on liikaa pitkässä juoksussa, koska kiertoaika ei ole täyttä kuutta tuntia yli kalenterivuoden. Näin ollen pitää karkauspäivä jättää muutaman kerran pois kalenterista, seuraavan kerran vuonna 2100.
Sekään ei pidä kalenteria kohdillaan, kalenteria pitää taas korjata.
Käytössä olevaan  gregoriaaniseen kalenteriin tulee päivän virhe, joka syntyy 3300 vuodessa.

Lähde ja lisätietoja ajanlaskusta ja karkauspäivästä: luettu 26.2.2016.

Wikipedia, Vapaa tietosanakirja, 
 
Yle tiede/Prisma Studio, Karkauspäivä: hyvä päivä ihan väärässä paikassa! Julkaistu 24.2.2016, Kari Paananen.
Helsingin yliopisto, almanakkatoimisto, Helmikuu ja karkauspäivä. Blogi, julkaistu 5.2.2016, Asko Palviainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti