keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Suuri hyppy



 Suuri hyppy - Big Jump




12. heinäkuuta, kello 15.



Kesä parhaimmillaan, mitä kaikkea kesään ja kesästä nauttimiseen kuuluu? 

Yksi varmaan on uiminen ja siihen meillä Suomessa on hyvät mahdollisuudet. Vesiä riittää, jos vain uimataitoa on. Mahdollisuudet tuhansien järvien maassa ovat runsaat. Mutta, mutta, - riittääkö puhdasta vettä, joka on sekä juoma-, että uimakelpoista, siinäpä kysymys? Tähän kysymykseen on havahduttu, koska ei ole mikään itsestäänselvyys, että vedet ovat puhtaita.
Mietitäänpä vaikka Itämeren tilannetta, jossa tilanne on vielä jotenkin siedettävä, mutta jonka rehevöityminen erilaisten päästöjen seurauksena kasvaa kaiken aikaa. Oman haittansa tuo myös erilaisten roskien lisääntyminen. Erityisen ongelman tuo myös runsas laivaliikenne ja suuri öljyonnettomuuden vaara. Entä sitten järvemme ja jokemme?



Vesi - se elämisen ehto!

Sen puolesta kannattaa tehdä työtä, vaikkapa osallistua vesiensuojelutempaukseen, joka itseasiassa onkin huvia.
Viettää luontopäivää vesien äärellä ja uida, yhdessä tai erikseen,
kukin halunsa mukaisesti.
12. heinäkuuta siihen on suurella porukalla mahdollisuus, kun
Euroopassa hypätään puhtaiden vesien puolesta.





Big Jump - Pulahdus, on eurooppalainen tapahtuma, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiota vesien tilaan. Euroopassa alettiin kiinnittämään 1990 -luvun lopulla huomiota vesien kuntoon, erityisesti Elbe -joen tilaan ja muun muassa sen uimakelpoisuuteen. 2000 -luvun alkupuolella syntyi Euroopan jokien ohjelma ja sen myötä Euroopan uintipäivä, jota alettiin kutsumaan Big Jump -nimellä.
Vuonna 2005 oli ensimmäinen Euroopan kattava pulahduspäivä, liittyen 31 jokeen, 22 Euroopan maassa. Tapahtumaan osallistui noin 300.000 henkilöä.

Tapahtumaa on järjestetty vuosittain, vuodesta 2005 lähtien ja meillä Suomessakin jo muutaman kerran. Suomessa tapahtumaa koordinoi ja järjestää Suomen luonnonsuojeluliitto Pulahdus -nimellä.
Tänä vuonna Suomessa pidettävään tapahtumaan on liiton mukaan ilmoittautunut jo tapahtuman facebook -sivuilla noin 6000 pulahtajaa.
Päätapahtuma pidetään tänä vuonna Turussa, Ispoisten uimarannalla, mutta tapahtumia on myös muualla, esimerkiksi Helsingin Hietaniemessä.

Mutta, pulahdus veteen ei tietenkään vaadi tapahtumaan osallistumista, sanoisiko virallisesti. Jokainen meistä voi pulahtaa veteen niin halutessaan, mistä  sen oman pulahduspaikan sitten löytääkin.
Toki, jos hyppäät vieraassa paikassa, muista selvittää ensin paikan turvallisuus  hypyllesi.
Tuntemattomiin vesiin ei tule hypätä.

Hauskoja pulahduksia!


Pulahdus on Suomen luonnonsuojeluliiton vesiensuojelutempaus ja se on osa eurooppalaista vesiensuojeluohjelmaa Jäämereltä Välimerelle.


 Big Jump - Suuri hyppy,

puhtaiden vesien puolesta.


Inarinjärvi, Inari.


Lähde- ja lisätiedot: luettu 3.7.2015.

Suomen luonnonsuojeluliitto; Ajankohtaista, Pulahdus. Mitä sinä voit tehdä, Pulahdus 2015.
European Rivers Network; Big Jump 2005-2015. Sivusto on englanninkielinen.
Universität Greifswald, Institut für Botanik, Germany; Big Jump Challenge. Sivusto on englanninkielinen.

Suomen luonnonsuojeluliitto, Pulahduksen 2015 facebook -sivut; Pulahdus 2015.

Logo: European Rivers Network, France. 

Kuvat julkaistu aiemmin tässä blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti