lauantai 25. heinäkuuta 2015

Kylmä kivi





Kylmä kivi, jonka Jaakko heittää veteen, kylmentää vedet vanhan uskomuksen mukaan. Oli vanha uskomus oikeassa tai ei, kuluva kesä on ollut tähän asti viileähkö. Hellerajan ylittäviä päiviä on ollut vasta muutama ja yleisesti lämpötilat ovat pysytelleet melko alhaalla. Toki, lämpötilat ovat olleet vaihtelevia paikkakunnasta riippuen. Esimerkiksi nyt heinäkuussa lämpötilat ovat vaihdelleet esimerkiksi Kouvolassa 3. heinäkuuta mitatun 31,4 C asteen ja Sallassa 6. heinäkuuta mitatun -1,7 C asteen välillä.
Eli lämpötilat ovat olleet hetkellisesti reilusti hellerajan ylittäviä ja toisaalta myös pakkasen puolella lähes samaan aikaan. Tiedot perustuvat Ilmatieteenlaitoksen kuukausitilastoihin.

Nykyisin Jaakonpäivä, Jaakon nimipäivä, on 25. heinäkuuta ja se päättää samalla naisten viikon. Kirkollisena perinteenä päivä on ollut apostoli Jaakob vanhemman muistopäivä, joka liittyy Pyhä Jaakobin pyhiinvaellukseen ja siihen liittyvään symboliseen merkitykseen kiven pois heittämisellä.
Kiveä on tulkittu syntitaakaksi ja sen heittämistä pois vapautumiseen synneistä.
Toisaalta, ennen aikaa, pakanallisen perun mukaan päivä oli pyhitetty Ukolle, muinaisuskoisten ukkosen jumalalle ja sitä kutsuttiin Ukkosen päiväksi, johon taas liittyi monia eri asioita, muun muassa työn tekoon ja metelöintiin.




Joka tapauksessa, elokuu alkaa kohta ja olemme syyspuolella kesää. Tilastollisesti vedet alkavat viilenemään, heitti Jaakko kiven veteen tai ei.

Tekstiin on lisätty muutamia linkkejä, mikäli haluat lukea lisää Jaakonpäivään liittyvistä aiheista.
Linkkien kautta voit lukea muun muassa naisten viikosta, miten Ukko liittyy luontoon ja maanviljelykseen tai vaikka Pyhä Jaakobin pyhiinvaelluksen reitistä.

Valokuvat kuvattu Perämeren kansallispuistossa, heinäkuussa 2014.

Lähde- ja lisätietoja: luettu 12.7.2015.

Wikipedia, Vapaa tietosanakirja: Jaakonpäivä, Pyhä Jaakko Suomessa.
Ilmatieteenlaitos, Ilmasto: Kuukausitilastot
                                           Juhlapyhien sää, Jaakonpäivä; artikkeli Heittääkö Jaakko kylmän kiven?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti