maanantai 20. tammikuuta 2014

Pakkanen




Kaamos väistyi, valo lisääntyy pikkuhiljaa harppoen. Tänään päivän pituus on Suomessa Enontekiön Nuorgamin lähes kahdesta tunnista, Paraisten Utön reiluun seitsemään tuntiin.
Pakkaset paukkuvat, tänään mitattu Enontekiön Kaaresuvannossa (korjaus/lisäys mittausasema Ruotsin puolella, Karesuandossa) -42 C astetta ja Utsjoen Kevojärvellä reilut -40 C astetta. Pakkaset koettelevat nyt koko maata, keskisillä ja eteläisillä alueilla on ollut -25 C asteesta noin -15 C asteeseen. Lämpimintä on ollut osin Saaristomeren alueella, noin -2 C astetta. Keskitalvi, sydäntalvi, vai talvennapa, miten vain, hyvä pakkastalvi kuitenkin.

Ohessa muutama kuva eiliseltä päiväkävelyltä. Kun aurinko paistaa ja on pakkasta, usein tulee esille haloilmiö tai lyhyesti halot. Haloja on nähtävissä usein, mutta harva niihin kiinnittää huomiotaan. Niitä on esiintynyt viime päivien aikana, nyt kun aurinkokin on pilkistellyt jo paremmin, ainakin täällä Vantaalla. Yläkuvassa nähtävissä haalea pystyhalo, ns. auringonpilari.
Haloilmiö on ilmakehän optinen ilmiö ja johtuu ilmassa leijailevien jääkiteiden heijastaessa auringon tai kuun valoa. Myös keinovalo synnyttää haloja.



 


















Lisäys tämän päivän blokiin. Suomessa alhaisin pakkaslukema oli tänään Utsjoen Kevon Kevojärvellä, jossa mitattiin pakkasta -40,7 C astetta aamupäivän aikana. Tämä on tällä erää kuluvan talven alin pakkaslukema.
Yllä mainittu Enontekiön Kaaresuvanto, siellä lämpötila oli alimmillaan -37 C astetta aamupäivällä.
Ruotsin puolella Karesuandossa oli -42 C astetta, joka on talven alhaisin lukema ja myös tämän päivän kylmin paikka Ruotsissa.


Kuvattu 19.01.2014, puolen päivän aikaan Vantaalla, Korsossa.

Lähde- ja lisätiedot: 
luettu 20.01.2014.

Vapaa Tietosanakirja Wikipedia, Haloilmiö.
Tähtitieteellinen Yhdistys Ursa, Halot ja Haloilmiöt.

Ilmatieteenlaitos, Paikallissää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti