maanantai 13. tammikuuta 2014

Kaamos


Kaamos on päättymässä pohjoisessa. Kilpisjärvellä kaamosaika päättyi 10.1, Utsjoella kaamos päättyy parin päivän päästä, 16.1.

 
Valon määrä alkaa lisääntymään, muutaman päivän kuluessa pohjoisimpia osia myöden. 
Tänään 13. päivänä olemme taitekohdassa entisajan ajanlaskun mukaan. Olemme sydäntalvessa, eli talvennavassa. Tosin, toiset sanovat talvennavan olevan vasta Henrikin päivänä, koska Heikin sanotaan taittavan talven selän ja karhun kääntävän kylkeään. 




Niin tai näin, jotkut ovat olleet sitä mieltä, että talvennapa onkin vasta 25.1, Paavon päivänä, Apostoli Paavalin kääntymyspäivä, jolloin vasta talvenselkä katkeaa ja karhu kääntää kylkeä talvipesässään. Sanotaan myös lumesta sataneen Paavalin päivään mennessä puolet. 
Paavona syötiin aikoinaan hernerokkaa koska päivän säästä ennustettiin myös hernesatoa.
Joka tapauksessa joulurauha päättyy tänään, 13. tammikuuta, Nuutinpäivänä, jolloin vietetään sydäntalven juhlia.


Ken sen oikeasti tietää, kalenterit ovat vaihtuneet aikain saatossa muutaman kerran. Valo kuitenkin lisääntyy, kohden kevättä mennään, oli karhu sitten kääntynyt tahi ei. Tänä talvena karhut ovat muutenkin nukkuneet varsin huonosti. Luntakin on ollut puolen Suomea aika lailla vähänlaisesti, tuskin ollenkaan. Parin viime päivän aikana lunta on satanut, jopa koko maahan. Onko sitten puolet talven lumista nyt satanut, ei vielä tiedä, mutta maisemat muuttuivat lumen ansiosta taas kerran.
Aurinkokin näyttäytyi pilviverhon takaa.


 Kuvattu Vantaalla 12.01.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti