tiistai 10. helmikuuta 2015

Tykky


Tykkylunta Kaunispään rinteillä.

Tykky, eli tykkylumi on puihin ja rakenteisiin kertyvää kovaa lunta ja huurretta, jota syntyy ilmassa olevista pienistä nestepisaroista, tarttuen puihin ja eri rakenteisiin.
Tykkyä syntyy myös märästä lumesta ja rännästä, joka takertuu ja jäätyy puiden oksiin ja rakenteisiin.
Tykkylumi on haitallista puille ja rakenteilla. Tykyn määrän kasvaessa puut voivat vaurioitua ja rakenteet rikkoutua. Tykyn paino saattaa yksittäisen puun kohdalla olla useita tuhansia kiloja.
Yle uutinen tammikuulta, vuodelta 2011, kertoo Pyhätunturin päällä olevasta televisiomastosta ja siihen kertyneestä tykystä muun muassa seuraavaa; marraskuussa 1993, mastoon kertyi kahden päivän aikana vajaat 100 tonnia lisäkuormaa alijäähtyneestä vedestä.
Myös sähkölinjoille on haittaa tykyn muodostumisesta.


Näkötorni Kaunispäällä.
Kuluvan talven tykky on paikoin varsin runsasta muun muassa  Urho Kekkosen ja Pyhä-Luoston kansallispuistoissa, jossa oksien, jopa kokonaisten puiden katkeilu on ollut jo melkoista.
Tähän on vaikuttanut myös kova tuuli, joka on koetellut puiden kestävyyttä aika ajoin.
Erityisesti männyt ovat vaarassa, vaikka ovatkin jykevää tekoa tuolla pohjoisessa. Kuusi on sopeutunut pohjoisen talvisiin oloihin mäntyä paremmin. Pohjoisen kynttiläkuuset kasvattavat vain lyhyitä oksia, joten niille ei kerry lunta siten kuin leveäoksaiselle männylle.
Tosin, eivät kuusetkaan silti säästy tykyn aiheuttamilta vaurioilta.


Vanha mänty Saariselän keskustassa.

Luonnossaliikkujan on syytä muistaa liikkuessaan tykkyalueilla, että vaikka luonnossa on talven kauneimpia hetkiä juuri nyt, niin tykkylumi on vaarallista pudotessaan puista, monessa tapauksessa oksien kera tai puiden latvuksineen. Syytä on olla varuillaan myös korkeiden rakenteiden, kuten mastojen läheisyydesssä, tykyn ja jään mahdollisena irtoamisena rakenteista.

Lue lisää tykystä lähde- ja lisätietoja kohdan linkkien kautta.



Lähde- ja lisätiedot: luettu 10.02.2015.

Wikipedia, Vapaa Sanakirja; Tykky.
Ilmatieteenlaitos, teematieto; Tykky eli tykkylumi.
Yle Uutiset, kotimaa; Etelässä jo toinen epätavallinen talvi.



Kuvattu tammikuussa 2015, Saariselällä ja Saariselän Kaunispäällä, Inarissa.


2 kommenttia:

  1. Ei vitsit miten makeita tykkylumikuvia. Erityisesti ylin maisemakuva ja se näkötorni kiinnittivät huomioni. Ei ole täällä etelässä nähtykään tuollaisia tykkylumikinoksia... -Rantaluikka-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rantaluikka, tykky on tällä hetkellä, tai siis tuolla kuvaushetkellä, sanoisinko aika vahvaa tuolla pohjoisessa juuri mm Urho Kekkosen ja Pyhä-Luoston kansallispuistoissa. Eteläisessä Suomessa näkee harvemmin tykkyä.

      Poista