keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Talviluonto





Olen tässä blogissa tuonut usein esille luontopäiviä, erilaisia tapahtumia, jotka liittyvät luontoon ja siellä vietettävään aikaan. Osa on ollut niin sanotusti virallisia juhlapäiviä, jotka ovat olleet eri tahojen esittämiä, järjestämiä ja päättämiä.
Monet näistä päivistä ovat jo vakiintuneita ja niitä on vietetty monia kertoja, esimerkiksi luonnonkukkien päivä tai Suomen luonnon päivä. Päiviä on ja on ollut niin kansainvälisiä, kuin myös pohjoismaisia, että pelkästään kotimaassa vietettäviä. Kaikkia ei kuitenkaan Suomessa vietetä ja kiinnostus niihin saattaa olla vähäistä. Johtuuko tämä kiinnostuksen puutteesta luontoon tai onko päiviä jo liikaakin, vai se, että ei ole järjestävää tahoa?

Ei silti, luontopäivä on joka päivä ja jokainen voi luoda oman luontopäivänsä, ei siihen tarvita erikseen ketään, jollei itse halua. Suomessa on mahdollisuus liikkua mitä monipuolisimmissa luontokohteissa, lähiluonnosta alkaen.
Kun vain astuu kotiovesta ulos ja katsoo ympärilleen, niin luontoa löytyy.
Ehkä kaikki kohteet eivät ole ihan sitä, mitä luontokohteelta odotetaan ja mitä niistä ajatellaan?
Mutta vähäisempikin kohde voi olla tilanteeseen riittävä, sillä hetkellä.


Luontopäiviä kuitenkin vietetään eri tahoilla ja uusiakin on tulossa.
Nyt on tulossa uusi luontopäivä, Talviluonnon päivä, joka on Metsähallituksen toimesta toteutuva ja Haltian luontokeskuksessa ja Nuuksion kansallispuistossa järjestettävä luontopäivä.
Tämä ensimmästä kertaa järjestettävä koko perheen tapahtuma on 7. helmikuuta ja siitä soisi tulevan jokavuotinen tapahtuma, ei pelkästään Nuuksiossa vaan koko Suomessa.
Onhan talvi ainoa vuodenaika, joka on kaksi kertaa vuodessa, joten talviluontoon liittyviä päiviä on hyvä viettää siten kuin jokaiselle sopii. Tuo uusi luontopäivä voisi olla kaiken kohokohta.

Ideaa voisi laajentaa myös kevätluontoon, kesäluontoon ja myös syysluontoon.
Jokaiselle vuodenajalle oma ajankohtainen juhlapäivä.




Lähde- ja lisätietoja: luettu 18.1.2015.
Metsähallitus, Suomen Luontokeskus Haltia; Talviluonnon päivä.

Kuvattu joulukuussa 2015, Sipoonkorven kansallispuistossa ja Sipoon Hindsbyssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti