perjantai 16. tammikuuta 2015

Huomenna


Huomenna, jos . .., päättyy kaamos koko Suomen osalta. Kaamos, joka alkoi 25.11 Lapin Utsjoella, päättyy Utsjoen Nuorgamilla 17.1, jolloin auringon ensisäteet näkyvät jälleen horisontissa.
Aurinko ei ole näkynyt lainkaan koko vuorokauden aikana Nuorgamissa edellä mainittuna aikana. Kaamos, myös polaariyöksi kutsuttu, on pohjoisimmilla alueilla kestänyt lähes kaksi kuukautta.




Valoa ovat antaneet kuu, tähdet ja revontulet ja nyt mukaan tulee aurinko. Olemme menossa hyvää vauhtia kohden kevättä, kesää ja yötöntä yötä. Vaikka eteläisessä osassa maata talvi kestää vielä,
ehkä parikin kuukautta, pohjoisessa kesää saa vielä odotella kolme, jopa neljäkin kuukautta.


Mutta suunta on valoa kohden. Vanhan kansan mukaan talven selkä taittuu Heikinpäivänä, karhu kääntää kylkeänsä ja että talvennapa, eli sydäntalvi ajoittuu Heikinpäivän ja Paavalinpäivän väliselle ajalle.
Tiedä sitä sitten, vanhalla kansalla oli oma tietämyksensä ja uskomuksensa tässä asiassa, mutta Valon nimipäivänä helmikuussa taistellaan masennusta vastaan, jota myös tämä pimeä vuodenaika aiheuttaa.
Valo, ei pelkästään nimenä, vaan myös oikeasti valona luo ihmisille hyvinvointia.
Valon nimipäivänä on hyvä viettää valonjuhlaa ja toivottavasti kyseinen päivä on aurinkoinen ja vallitsee loistava ulkoilusää. Tätä päivää juhlistaa vielä kuu, sillä yön pitäisi olla täydenkuun aikaa.

Helmikuussa on syytä kuitenkin muistaa, ken ulkona liikkuu, että helmikuu helistää. Eli helmikuussa saattaa olla runsaasti kylmiä aikoja, jopa kovia pakkasia, paukkupakkasiakin. Helmikuu on tilastollisesti kylmintä aikaa vuodesta.


Aurinkoista kevään odotusta!


Lähde- ja lisätietoja: Ilmatieteenlaitos

Kuvattu joulukuun lopussa 2014, Sipoonkorven kansallispuistossa.


2 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia! Otin just eilen samanlaisia parvekkeelta, aurinko pilkotti kivasti puiden läpi. Saa nähdä, onnistuivatko ne. Aika monta valon lähdettä on muuten maailmassa/ avaruudessa, Ei ole tullut aikaisemmin ajateltua... ennen sähkön keksimistä on suomi ollut kyllä pimeä paikka lokakuusta helmi-maaliskuuhun. - Rantaluikka-

    VastaaPoista
  2. Kiitos Rantaluikka, se valo ja sen muodostuminen on aikamoinen liikkeelle paneva voima. Nyt kun alamme taas mennä kohti kevättä, valo saa aikaseksi monelaisia muutoksia luonnossa, ja tietty myös ihmisissä, varsin monessa.

    VastaaPoista