sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Hiljainen. ..


. ..viikko.



Lukuviikko on vaihtumassa hiljaiseen viikkoon. 

Piinaviikko, kärsimysviikko, hiljainen viikko eli tymintäviikko on palmu- ja pääsiäissunnuntain välinen aika, joka  kertaa päivä päivältä Kristuksen tuskien tien tapahtumia. Eri uskontokunnat nimittävät viikkoa eri tavalla, ortodoksit esimerkiksi Suuri viikko.
Myös Pyhä viikko on nimityksenä käytössä.
Pääsiäisen, pääsiäissunnuntain aika vaihtelee ja se voi olla 22.3 - 25.4 välisenä aikana.
Tästä päivästä alkaa pääsiäisviikko.

Hiljaisen viikon jokaiselle päivälle on kansanperinteessämme oma nimitys, joita on lausuttu hokemina. Nimillä on niin kristinopillista, kuin myös maataloustöihin liittyviä selityksiä.

Suomalaisessa perinteessä päivien nimitykset ovat:
palmusunnuntai eli virposunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, pääsiäislauantai, lankalauantai eli hiljainen lauantai.
Nimitykset saattavat vaihdella eri puolilla Suomea jonkin verran.

Ensimmäisestä pääsiäispäivästä käytetään nimitystä sukkasunnuntai tai pääsiäissunnuntai. Pääsiäissunnuntai ei kirkollisen kalenterin mukaan kuulu hiljaiseen viikkoon eikä paastonaikaan, vaan aloittaa uuden viikon, pääsiäisviikon.

Se, että pääsiäisaika on hyvinkin kristillistä juhlaa, ei sen tarvitse pelkästään sitä olla. Toisaalta pääsiäisaika antaa puitteet hiljaisuuteen ja rauhaan, josta tähän kevätaikaan voi nauttia vaikkapa luonnon heräämisenä.
Tänä vuonna ensimmäiset suviyöt, vaikka ei vielä kesä ole, sattuvat entisajan mukaan näihin päiviin. Ennen aikaan vuosi oli jaettu kahteen osaan, talveen ja kesään.
13-15 huhtikuuta (juliaanisen kalenterin mukaan 23-26.) olivat ensimmäisiä suviöitä, jolloin alettiin siirtymään sisästöistä ulkotöihin, tarkastelemaan luonnon merkkejä, milloin päästään aloittamaan toukotyöt.

Katso myös aiempi blogi 14.10.2013; Vuoden loppu ja alku.


Lähde- ja lisätietoja: luettu 13.04.2014.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: SKS Tietopaketit, Vuotuisjuhlat, Pääsiäinen.
Suomen ev.lut. kirkko: Kirkkokäsikirja - Evankeliumikirja kirkkovuoden pyhien mukaan, Pääsiäisjakso ja alasivut.
Wikipedia; Vapaa Tietosanakirja: Suuri viikko.


Kuva: Kuvattu Vantaalla maaliskuussa 2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti