tiistai 29. lokakuuta 2013

Kekri






Parhaillaan on meneillä kekrijuhlat, voisiko sanoa jopa kekriviikot. Kekri alkaa Mikkelinpäivänä, jatkuen Pyhäinpäivään asti, lokakuun ollessa kekrisesonkia.

Kekri on suomalainen syysjuhla, jonka juuret ovat vuosituhansia käsittävässä eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Entisaikaan kekrinä juhlittiin vuoden vaihtumista sekä saatua satoa. 
Kekriä vietetään edelleen, sen saadessa nykyään uudenlaisia muotoja aina lähiruokamarkkinoista rokkikonsertteihin. 
Kekriin liittyvät nykyään yhteisöllisyys yli sukupolvirajojen, arjen irtiotto sekä tietysti herkuttelu uuden sadon antimilla.







Sadonkorjuun juhlinta on maanviljelyskulttuurin vanhinta kalendaariperinnettä. Maatalouteen liittyvä vuodenkierto ja maailmankatsomus ovat yhdistäneet aikoinaan koko Eurooppaa. Sadonkorjuun ja vuodenvaihteen juhlaa on vietty syksyisin eri puolilla Eurooppaa tiettävästi jo vasarakirveskulttuurin aikoihin. Amerikan halloweenillä, joka sai alkunsa irlantilaisten siirtolaisten toimesta ja suomalaisella kekrillä on samat, yhteiseurooppalaiset juuret. 





Nimi halloween (All Hallows Eve) kertoo, kuinka syksyinen sadonkorjuujuhla usein sulautui kristillisellä ajalla yhteen pyhäinmiestenpäivän kanssa. 

Halloweenin varhaisin kerrostuma, kelttiläinen sadonkorjuu- ja uuden vuoden juhla on samhain. Halloweeniin liittyvät kurpitsalyhty, ”karkkia tai kepponen”, naamioituminen ja kummitukset ovat samaa vuosituhansia vanhaa syysjuhlaperinnettä. 
Niillä on vastineensa myös kekrin viettämisessä.



 


Kasvukausi Suomessa on varsin lyhyt ja omavaraistaloudessa elettäessä oli tärkeää saada maan antimet oikein säilöttyinä talteen tulevan talven varalle. 
Kekri koitti, kun sato oli korjattu ja varastoitu, jyvät laarissaan, nauriit kuopassaan ja karja saatettu laitumilta kotiin sekä syysteurastukset tehtyä. 
Kekriä kutsuttiin myös nimillä köyri, köyry ja keyri. Kekriä ei vietetty tiettynä päivänä, vaan kukin maatalo juhli kekriä sen mukaan, miten työt oli saatu valmiiksi. 
Useilla paikkakunnilla kekriä vietettiin monta päivää peräkkäin, aina talo kerrallaan.




 


 

 Lähdeaineisto ja lisätietoja kekristä:

Talonpoikaiskulttuurisäätiön ylläpitämä sivusto kertoo monipuolisesti kekristä, osoitteessa; http://www.kekri.fi/

Kuvat otettu 29.10.2013, Vantaalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti