perjantai 19. kesäkuuta 2015

Valon juhlaa






 Tänään, perjantaina 19. kesäkuuta, on juhannusaatto, on vuoden valoisinta aikaa pohjoisella pallonpuoliskolla. Kesäpäivänseisaus, eli pisin ja valoisin päivä on sunnuntaina 21. kesäkuuta,
jonka jälkeen alkaa yö jälleen pidentyä.
Juhannus, (mittumaari) on juuri valon ja keskikesän juhla, jota vietetään kesäpäiväseisauksen aikaan.
Meillä juhannus on ollut jo alun perin muinaisuskontoon liittyvä juhla, jolloin palvottiin aurinkoa, ja joka oli esi-isiemme säänjumala Ukon juhlaa sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi.
Keskiajalla kirkko julisti kesäkuun 24. päivän Johannes Kastajan syntymäjuhlaksi (vuodelta 1316 maininta "Nativitas Johannis baptiste"), jolloin juhlan nimeksi yleistyi juhannus.
Juhannus on Johannes-nimen vanha ääntämismuoto.
Perinteisesti juhannuspäivä on ollut juuri 24. kesäkuuta, mutta joka on siirretty eri tahojen vaatimuksesta 20 - 26. kesäkuuta väliselle ajalle, vuodesta riippuen.
Juhannuspäivä on Suomen lipun päivä ja se on virallinen liputuspäivä. Liputusaika on poikkeuksellinen ja se alkaa jo juhannusaattona kello 18.00 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21.00.


Mitä kaikkea juhannus sitten on? Juhannus ja juhannuspäivä on Suomen lipun juhlapäivä, kirkollinen juhla, Johannes Kastajan syntymäpäivä (24.6), valon, yöttömän yön ja keskiyön auringon juhla. Monille se on myös hää- ja rippijuhlaa. Useilla paikkakunnilla vietetään monenlaisia juhannusjuhlia, juhannustansseja, kokkojuhlia, -festivaaleja, ja monia muita kyläjuhlia. Vanhastaan juhannuksena saunotaan, tehdään taikoja, poltetaan kokkoja katsotaan enteitä, melutaan ja juovutaan.

Lukijoilleni toivotan alla olevan kuvan myötä,

 Hyvää Juhannusta !






Edellisiä kirjoituksia juhannuksesta ja keskikesästä tässä blogissa, lue tästä.

Kuvat julkaistu aiemmin tässä blogissa.

Lähde- ja lisätiedot: luettu 19.6.2015.

Suomen Kirjallisuuden Seura, verkkopalvelu: Tietopaketit, vuotuisjuhlat, juhannus.
Kotimaisten kielten keskus: Kotuksen kolumnit, Juhannus ja mittumaari.
Wikipedia, Vapaa tietosanakirja: Juhannus, Kesäpäivänseisaus.
Sisäministeriö: Suomen lippu, Liputuspäivät ja ajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti