torstai 24. heinäkuuta 2014

Kesän. ..


kuvia, . .., kuvia kaikennäköisiä 2.

Vaajakosken kanavalla, Leppäveden puolella, taustalla Koskenvuori.

Kesän kuvia, kuvia kaikennäköisiä 2, kuvia auringonlaskusta ja maisemasta.
Tämän kirjoituksen aikaan on alkanut niin kutsuttu mätäkuu. Mätäkuu on kansanperinteessä keskellä kesää oleva kuukauden pituinen ajanjakso.
Tämä perinne juontaa alkunsa jo tuhansien vuosien takaa muinaisesta Mesopotamiasta.

Heinäkuulle saattuu myös monia vanhoja uskomuksia ja muita perinteitä. Heinäkuun 25. päivä on Jaakon nimipäivä, jolloin vanhan uskomuksen mukaan Jaakko heittää kylmän kiven veteen, jonka uskottiin viilentävän vedet ja syyskesä alkaa.
Kiven heittämisen taustalla on Pyhän Jaakobin pyhiinvaellus.


Auringonlasku Perämerellä.



Muinaisuskomusten mukaan päivä oli myös pyhitetty Ukolle, ukkosen jumalalle, jolloin päivää kutsuttiin Ukkosen päiväksi. 
Jaakonpäivä päättää myös niin sanotun Naisten viikon.

Myös Unikeon päivä lähestyy, joka on sunnuntaina 27. heinäkuuta. Unikeonpäivä, joka tunnetaan monissa maissa seitsemän nukkujan päivänä, on vanha kristillinen merkkipäivä, jolla muistetaan seitsemää Efesoksen marttyyriä.
Merkkipäivään ja marttyyreihin liittyy myös legenda.
Suomessa päivään liittyen valitaan valtakunnan virallinen Unikeko.






Auringonlasku Uljuan tekojärvellä.

Miten siinä käy, viilenevätkö vedet Jaakonpäivästä, jää nähtäväksi.
Heinäkuu on ollut helteinen ja lämpötilat ovat kivunneet useina päivinä yli hellerajan, kuten jo touko- ja kesäkuussakin muutamina päivinä. Kesän syyspuoli on kuitenkin jo menossa, päivät lyhenevät ja aurinkokin alkaa taas laskemaan koko valtakunnan alueella lähipäivinä, Utsjoen Nuorgamissa Yötön yö päättyy 29.7 auringonlaskuun.



Perämeren aurinkoa myöhäisillassa.



 
Kuvattu heinäkuun alkupäivinä 2014 Vaajakosken kanavalla Vaajakoskella, Uljuan tekojärvellä, Pohjois-Pohjanmaan, Siikalatvassa ja Perämerellä, Selkä-Sarven saaressa Perämeren kansallispuistossa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti