Tänään, 28. helmikuuta, vietetään Kalevalan päivää. Päivä on nimetty myös suomalaisen kulttuurin päiväksi ja se on virallinen liputuspäivä.
Tämä juhlapäivä on saanut nimensä Kalevalasta ja sen vietto määräytyi, tästä suomalaisten kansalliseepoksesta, ensiversion esipuheen päiväyksestä.
Kalevalan käsikirjoitus valmistui alkuvuodesta 1835 ja sen esipuheen Elias Lönnrot päiväsi juuri 28. helmikuuta, vuonna 1835.
Kalevala perustuu 1800-luvulla koottuihin kansanrunoihin, jotka Elias Lönnrot keräsi 1800-luvun alkupuolella lukuisilla runonkeruumatkoillaan Suomessa ja itärajan takana suomensukuisten kansojen asuinalueilla.
Kalevalasta on kaksi versiota, Kalevala ja Uusi Kalevala, joka valmistui vuonna 1849.
Uusi Kalevala, jota Lönnrot alkoi työstämään runoaineiston karttuessa, on se Kalevala, joka on kansalliseepoksemme. Kalevala katsotaan kuuluvan myös maailmankirjallisuuden tärkeään kirjalliseen perintöön.
Kalevalainen runous kertoo elämän koko kirjosta, arjesta, juhlasta, historiallisesta tapahtumista, sisältäen myös loitsuja ja rukouksia, tervetulotoivotuksia ja surunvalitteluja.
Tänään on oiva päivä laskeutua kulttuuriharratusten pariin, esimerkiksi tutustua taiteeseemme ja kirjallisuuteemme. Käydä taidenäyttelyssä, elokuvissa, lukea kirjaa, kuunnella musiikkia, paneutua luonnon monimuotoisuuteen, tutkia luontokulttuuria, vanhoja perinteitämme, uusia tuulahduksia nykykulttuurimme parissa.
Kaikki kotimaista kulttuuria kuluttamaan!
Lähde- ja lisätiedot: luettu 28.02.2014.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Kalevala.
YLE, Oppiminen, Ihminen ja yhteiskunta; juhlapäivät, Kalevalan päivä.
Sisäministeriö, Liputuspäivät ja ajat.
Kalevalaseura, Kalevalaseura.
Kalevalaseura, Kalevalan kankahilla, opetus- ja tutustumissivusto Kalevalaan verkossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti