perjantai 21. helmikuuta 2014

Äidinkieli




Tänään on kansainvälinen juhlapäivä, Äidinkielen päivä, josta YK:n alainen Unesco  päätti vuonna 1999. Tämän päivän juhliminen, 21. helmikuuta, juontaa juurensa vuodesta 1952 Bengalin kielikiistasta Itä-Pakistanissa, jolloin poliisi ja armeija ampui Dhakan yliopiston opiskelijoita.

Maailmassa puhutaan tuhansia erilaisia kieliä, arviot liikkuvat 6000 ja 9000 puhutun kielen välillä.
Mutta, noin 97% maapallon väestöstä puhuu arviolta vain noin 4%  maailman kielistä ja vain 3% väestöstä puhuu 96% maailman kielistä.
Suomessa lienee tätä nykyä puhuttavan ehkä noin 100-150 eri kieltä. Yli tuhannen ihmisen puhumia vieraskielisiä kieliryhmiä on  yli 30, joista venäjänkielisten osuus on suurin.
Maailman kielistä häviää kaiken aikaa osa, arviolta joka toinen tai kolmas viikko maailmasta häviää yksi kieli. Suomessakin uhanalaisia kieliä on useita. Voidaan sanoa, että kaikki saamelaiskielet ovat uhanalaisia, koska näiden kielien taitajia on vain muutamia satoja henkilöitä.




Mikä sitten on äidinkieli? Yleisesti käsitetään äidinkieleksi kieli, joka opitaan ensin, vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Omaksuminen kieleen alkaa jo ennen syntymää, kun kuulo ja aivot ovat riittävästi kehittyneet. Lapsen syntyessä ja kehittyessä, muodostuu kieli ympäröivästä elämästä ja lähipiiristä, eli suurimmalla osalla äidin ja häntä lähellä olevien ihmisten mukaan. Vaikka puhutaan äidinkielestä, niin kaikissa tapauksissa opittu kieli ei ole se äidin puhuma kieli, vaan joku muu. Pitääkö silloin puhua äidinkielestä vai ensikielestä?
Niin tai näin, äidinkieli, siis se ensikieli, on kuitenkin tärkeä osa ihmisen elämää, oli kieli sitten minkä niminen tahansa. Kieli mahdollistaa ihmisen laajan vuorovaikutuksen, oppimisen, kyvyn ymmärtää laaja-alaisesti asioita.

Se on kielestä kiinni, sano!


Kuvat: 
Yläkuva Unescon luoma logo tämän vuotiseen Äidinkielen päivään.
Alakuva kuvattu Vantaalla 21.02.2014.


Lähde- ja lisätietoja: verkkopalvelut luettu 21.02.2014

Wikipedia, Vapaa Tietosanakirja; Kansainvälinen äidinkielen päivä, Äidinkieli, Uhanalainen kieli.
Unesco, International Mother Language Day, sivusto on englanninkielinen.
Turun yliopisto, Äidinkieli ja kirjallisuus.
Ugri.net, Suomalais-ugrilaiset kielet ja niiden puhujat, Johdanto.
Opetushallitus, etälukio, Äidinkieli ja kirjallisuus.
Tilastokeskus, Katsaus Suomen väestöön 2009, Äidinkieli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti