maanantai 8. heinäkuuta 2013

Erämaan laidalla


Kuten otsikko ja otsikkokuva asian ilmaisee, Reissumies reppuineen tähyilee erämaan laidalla.
Eli lyhyt matkakertomus tuntureiden takaa, ajalla kesäkuun ensimmäinen viikko, vain neljä kuvaa.
Reissumies oli lyhyellä tutkimusmatkalla Muotkatunturin erämaa-alueella kuvauskohteita etsimässä.
Kuvat ovat Muotkatuntureilta, erämaa-alueen pohjoispuolen reunalta, noin Kiellajoen kohdalta.


Sää oli vaihtelevaa, lämpötilat olivat toki plussan puolella, yhdestä asteesta, aina 30 asteeseen.
Ilma oli välillä mukavan viileätä tai tukahduttavan kuumaa. Aurinko paistoi täydeltä terältä pilvettömällä taivaalla yötä päivää, olihan yöttömän yön aikaa. Ajoittain oli runsasta sadettakin, joka mahdollisti nuotion sytyttämisen, kun metsäpalovaroitus poistui. Mutta, mutta, sade toi sitten mukanaan kaikenmaailman lentävät herhiläiset, sateiden jälkeen lämpötilat kun olivat suotuisat.

Muotkatunturin erämaa-alue, Kiellajoki, taustalla häämöttää Paistunturin erämaa-alue.

Muutama sananen Muotkatunturin erämaa-alueesta, joka perustettiin  vuonna 1991 erämaalailla, samoin kuin 11 muuta erämaa-aluetta Lapissa.
Muotkatunturin erämaa sijaitsee Lapin läänissä, Utsjoen ja Inarin kunnissa.
Alue on pinta-alaltaan 1 570 km² ja se on erämaista neljänneksi suurin. Samalla sijalla on myös läheinen Paistunturin erämaa-alue.

Erämaa-alueet perustettiin alueiden erämaaluonteen säilyttämiseksi, saamelaiskulttuurin ja luontaiselinkeinojen turvaamiseksi sekä luonnon monipuolisen käytön ja sen edellytysten kehittämiseksi.
Erämaa-alueet eivät ole kansallispuistoja, mutta niillä vallitsee erityinen erämaalaki ja muu luonnosuojelulainsäädäntö.

Lisätietoja Muotkatunturin erämaa-alueesta; luontoon.fi/Muotkatunturi

Muotkatunturin erämaa-alue


Suopursu (Rhododendron tomentosum/Ledum palustre), tämä oluen ja viinan mausteenakin käytetty vanha lääkekasvi, yleinen varpukasvi, alkoi olla parhaimmassa kukassaan ja monin paikoin ympäristön tuoksu oli huumaava.
Suopursu on vanha lääkekasvi, jota on käytetty mitä moninaisimmissa tarkoituksissa. Se on myrkyllinen kasvi ja sen kaikki osat sisältävät myrkyllisiä terpeenejä, joiden vaikutukset ulottuvat keskushermostoon, aiheuttaen mm kouristuksia ja pahoinvointia. Suopursut voivat aiheuttaa myös päänsärkyä.



Mutta kuten laulussa sanotaan; Suopursu kukkii, rahkasammal aava rannaton on täynnä tuoksua mi hurmaa huumaa. ..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti