perjantai 20. maaliskuuta 2015

Onnellisuus


Tänään on kansainvälinen Onnellisuuden päivä, jota vietetään nyt kolmatta kertaa. YK:n yleiskokous julisti tämän päivän, 20. maaliskuuta, maailman onnellisuuden päiväksi heinäkuussa 2012.
Päivää vietettiin ensi kerran maaliskuussa 2013.
Onnellisuuden päivä sai alkunsa Himalajalla sijaitsevasta, pienestä Bhutanin valtiosta, sen brutto-onnellisuusindeksistä, jota maa käyttää elämän laadun mittaamiseen bruttokansantuotteen sijasta.

Mitä tällä kyseisellä päivällä tarkoitetaan, mitä sillä haetaan?
Päivällä pyritään kiinnittämään nimenomaa huomiota onnellisuuden ja hyvinvoinnin merkitykseen ihmisen elämässä ja toimissaan muiden ihmisten kanssa. Päivä korostaa myös onnellisuuden ja hyvinvoinnin tärkeyttä kansakuntien keskinäisessä kanssakäymisessä.

Mitä on onnellisuus?
Siihen on vähän vaikeata vastata kenenkään puolesta. Alla on koottuina muutamia linkkejä, joiden kauttaa voi yrittää määrittää omaa onnellisuuttaan. Tämän blogin kirjoittaja ei ota kantaa kenenkään puolesta, eikä siihen, ovatko määritykset oikeita. Jokaisen on itse tuumailtava oma onnellisuutensa, mitkä ovat omat kriteerit onnellisuudelle ja niistä koostuvat kokemukset.

Onnellisuutta ja hyvinvointia on tutkittu maailmalla ja tutkimuksista on tehty erilaisia raportteja.
Niiden tuottama tulos on esimerkiksi järjestänyt erään raportin mukaan tutkimuksessa mukana olleita maita onnellisuuden ja hyvinvoinnin ns ranking listaan. Tämä raportti, josta on linkki alla, on määritellyt Suomen kymmenen onnellisemman maan joukkoon (vuosina 2012 ja 2013).

Olemmeko sitten onnellisia? Mene ja tiedä, onnellisuuteen liittyy monia asioita, kansakuntana laajapohjaisia kokonaisuuksia, yhteiskunnan toimivuus, turvallisuus, ympäristö, asuinolot, muun muassa. Yksilötasolla vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi koulutus, toimeentulo, terveys ja tietysti ihmisen itsensä tapa toimia ja ajatella. Ympäristötekijät ja ihmissuhteet ovat myös merkittäviä lähtökohtia omaan onnellisuuteen.








Oheisen kuvan myötä;

Hyvää Onnellisuuden päivää!











Lue lisää Onnellisuuden päivästä,
siihen liittyvistä asioista ja tapahtumista alla olevien linkkien kautta.

Verkkojulkaisu Maailma.net; Maailma viettää onnellisuuden päivää. ..
YK Suomi -portaali (Suomen YK-liitto); Yhdistyneet kansakunnat 70 vuotta.
Suomen YK-liitto; Onnellisuuden päivä.
United Nations, teemasivusto; International Day of Happiness. Sivusto on englanninkielinen.

Voit tarkastella
myös vaikkapa itseäsi seuraavien linkkien kautta, mitä mieltä olet omasta onnellisuudestasi, peilaamalla omia ajatuksiasi ja kokemuksiasi näihin artikkeleihin.

The Voice, verkkopalvelu/ilmiöt; Tänään on onnellisuuden päivä - 30 hyvää syytä olla onnellinen. Artikkelin kirjoitti Minttu Vuorikari ja se on Onnellisuuden päivältä, vuodelta 2013.

Leo Stranius, kyseisen henkilön sivusto, jossa hän pohtii onnellisuuden merkitystä.
Kirjoitus on Onnellisuuden päivältä, vuodelta 2013. YK: Maailman onnellisuuden päivä.

Lisäksi:
Wikipedia, Vapaa tietosanakirja; Onnellisuustutkimus
Columbian yliopiston Earth Institute -tutkimuslaitoksen julkaisema raportti onnellisuudesta eri maissa; World Happiness Report.
Raportti on englanninkielinen ja se on pdf- muodossa. Raportti avautuu klikkaamalla kuvaketta.
Tämän blogin julkaisuhetkellä viimeisin raportti on vuodelta 2013.



Lähteet:
Suomen YK-liitto; Onnellisuuden päivä. Luettu 19.3.2015.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti