sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Talvipäivä


Lumeton viljapelto Vantaalla Joulun alla, kuvattu 21.12.2013.
Talvipäivä on monella tavalla vaihteleva päivä. Miten tulisi määritellä talvipäivä? Yleensä lienee ajateltavissa tapa, että on pakkasta ja lunta maassa. Pakkanen ja lumi ovat selkeitä merkkejä talvesta, silloin vallitsee talvipäivä. Näin me ihmiset sen varmaan ajattelemme, talven.
Kuusikauppa Vantaan Korsossa, kuvattu 22.12.2013.







Kalenteria katsomalla taas voidaan ajatella talven alkaneen joulukuun alussa, oli lunta, tahi ei, sillä joulukuu luetaan talvikuukaudeksi. Toisaalta, luonnossa kasvuun vaikuttaa lämpötila suuressa määrin, jota käytetään myös määriteltäessä vuodenaikoja, eli puhutaan termisistä vuodenajoista. Tässä hetkessä siis termisestä talvesta, joka lienee alkanut jo koko maassa.
Eilen oli talvipäivänseisaus, joka on käännekohta kevään suuntaan. Tähtitieteessä talvipäivänseisaus on merkki talven alkamisesta.


Sateinen iltapäivä, Vantaa, Korson asema, kuvattu 22.12.2013.
Vietämme nyt vuoden pimeintä aikaa, aikaa, joka vaikuttaa vielä pimeämmältä, jos ei ole lunta maassa. Hangossa päivällä on pituutta juuri nyt 5 tuntia 56 minuuttia, Vantaalla 10 minuuttia vähemmän. Rovaniemellä päivää riittää vain 2 tunnin 15 minuutin ajaksi. Sodankylässä on alkanut kaamosaika, siellä päivä alkaa sarastamaan juuri ja juuri seuraavan kerran jouluaattona, puolen päivän jälkeen.
Sodankylän kaamos kestää vain neljä päivää, sitävastoin Utsjoen Nuorgamissa, päivä alkaa valkenemaan ensimmäisen kerran 16. tammikuuta jälkeen. Nuorgamissa kaamos kestää lähes kaksi kuukautta. Kaamos alkoi siellä 25.11.

Vaikka talvi kalenterista katsottuna ja tähtitieteen mukaan määriteltynä on lähes vakio pituudeltaan, niin talven kesto termisessä mielessä vaihtelee vuosittain huomattavasti. Suomi on pitkä maa, jossa ilmasto-olosuhteet vaikuttavat laajasti. Talvi termisessä mielessä on lyhyimmillään kestänyt etelässä vain noin 10 vuorokautta ja pohjoisessa kuitenkin jopa 230 vuorokautta. Tosin nämä ovat paikkakuntakohtaisia tapahtumia ja vaihtelevat vuosittain. Talvi keskimäärin vaihtelee koko maassa 120 ja 160 vuorokauden välillä.

Suomi on suurelta osin tällä hetkellä lumen peitossa. Lunta oli myös pääkaupunkiseudulla, mutta lämpötilan kohoaminen sulatti lumen. Onko lähestyvä Joulu sitten lumeton pääkaupunkiseudulla? Näyttää todennäköiseltä, jos uskominen oheisiin kuviin, kuviin, jotka on kuvattu vain muutama päivä ennen jouluaattoa Vantaalla. Mutta talvea tämäkin ja yllätyksiä sattuu.


Lähde ja lisätietoja: luettu 22.12.2013, Ilmatieteenlaitos, säätiedot, tilastot, ilmatieteenlaitos.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti